Locatie: Cognizant, Amsterdam / Dealer: InteriorWorks / Design & projectmanagement: Ideal Projects / Fotografie: Ideal Projects

 

Cognizant, Amsterdam

 

Cognizant is een wereldwijd toonaangevende dienstverlener die klanten helpt hun business-, operationele en technologiemodellen te transformeren voor het digitale tijdperk. Samen met klanten en partners werkt Cognizant aan innovatieve digitale oplossingen door technologie te moderniseren en processen opnieuw uit te vinden. Het Nederlandse kantoor van Cognizant is gevestigd in een voormalige kauwgomballenfabriek in Amsterdam. Dit industriële complex bruist vandaag de dag van de energie door de grote variatie aan creatieve organisaties.

cognizant amsterdam casala bricks

Samenwerking met tijdsdruk
Cognizant is een organisatie die flexibel en projectmatig werkt. De bestaande kantoorindeling en -uitstraling met veel traditionele werkplekken voldeed niet meer aan de huidige wensen. Het nieuwe interieurconcept diende de uitstraling te hebben van een studio die medewerkers verbindt. Met creatieve ontmoetingsplaatsen waar medewerkers en klanten in een huiselijke sfeer comfortabel zelfstandig en samen werken. De veelal creatieve mensen willen overal kunnen werken, voorzien van de juiste faciliteiten met een hoog kwaliteitsniveau. En dit alles moest gerealiseerd worden in een tijdsbestek van drie maanden.

Cognizant nam Ideal Projects in de arm voor het ontwerp en projectmanagement. Ideal Projects zocht direct contact met InteriorWorks als dealer en Casala als leverancier van het meubilair. Deze drie partijen hebben al jaren een goede relatie met elkaar en dat was belangrijk om dit ambitieuze project met veel maatwerk onder tijdsdruk te realiseren. Deadine was het weekend van 5 september 2021, waarin de Formule 1 Grand Prix van Zandvoort werd verre- den. Als sponsor wilde Cognizant haar internationale relaties ontvangen in het vernieuwde Amsterdamse kantoor.

cognizant amsterdam boston phonebooth

Sferen
Bruno Vermeersch en Iefke Machielsen (Ideal Projects) vertellen dat voor het nieuwe Cognizant interieur gebruik is gemaakt van bestaand meubilair aangevuld met nieuwe elementen. In de open ruimtes zijn twee verschillende sferen gecreëerd. Eén waar communicatie belangrijk is met gebruik van warme, aardse kleuren en zachte materialen. En de andere, koelere sfeer voor gebieden waar gefocused werken centraal staat. De dissonantie tussen de grove, industriële vormgeving en looks van het gebouw en de functies van de studio komen in alle facetten terug. De verlichting, planten, het meubilair en materiaal- en kleurgebruik spelen gezamenlijk een belangrijke rol bij de invulling van de sferen.

 

“Van de traditionele werkplek naar een open ruimte met meubilair voor zowel overleggen als geconcentreerd werken.”

Bruno Vermeersch & Iefke Machielsen – Interieurarchitecten Ideal Projects

 

cognizant amsterdam casala boston phonebooth bricks

Werk- en ontmoetingsplekken
Het industriële pand met zijn grote, open ruimtes en vide zorgen voor veel licht en lucht. Op de eerste verdieping zijn diverse semi-gesloten werkplekken gerealiseerd. Zowel in de open ruimte als in de nissen. De werkplekken zijn voorzien van elektrificatie, dat was één van de belangrijke voorwaarden. Hiervoor is het modulaire soft seating programma Bricks van de Nederlandse designer Robert Bronwasser ingezet. Bricks biedt veel mogelijkheden voor maatwerk en bevordert de akoestiek in de ruimte. Dit zitprogramma uitgevoerd in roodtinten brengt warmte in het interieur en geeft op speelse wijze identiteit aan de werkzones in het kantoor. De akoestische Bricks Walls of de wanden van de nis bieden medewerkers genoeg privacy.

cognizant amsterdam casala bricks

Geconcentreerd werken
Door de grote, open ruimtes is er ook veel behoefte aan privacy bij telefoneren en geconcentreerd werken. Er zijn meerdere Boston belcellen met gestoffeerde panelen geplaatst, die invulling geven aan deze behoefte. Voor extra comfort en functionaliteit is er een tafelblad en elektrificatie aan de Bostons toegevoegd. Mensen die het prettig vinden om enigszins afgeschermd te werken zonder volledig afgesloten te zijn van de omgeving maken gebruik van Capsule. De ronde vorm en rijke stoffering in twee warme, aardse tinten zijn een mooi contrast met de koele, industriële kantooromgeving. Capsule wordt veelvuldig gebruikt om bij te praten, overleggen of voor te bereiden op een meeting.

cognizant amsterdam casala capsule

Open en frisse uitstraling
Erik Plooij en Anne van der Werff van Interior Works geven aan dat de samenwerking met Cognizant, Ideal Projects en Casala ook bij dit project goed en constructief is verlopen. Vanwege de tijdsdruk dienden er in korte tijd door verschillende mensen veel beslissingen te worden genomen. Het kantoor van Cognizant is binnen de gestelde termijn nieuw leven ingeblazen met een open en frisse uitstraling als resultaat.

 

“Binnen drie maanden een nieuw interieurconcept realiseren met veel maatwerk bij het meubilair vereist een goede samenwerking.”

Erik Plooij – Sales & Business development manager InteriorWorks

 

De medewerkers van Cognizant zijn heel erg tevreden over hun nieuwe kantooromgeving en zij voelen zich er echt op hun gemak. Zij ervaren het ook als een uitnodigende plek voor de ontvangst van gasten, die zij laagdrempelig mee kunnen nemen in de wereld van Cognizant. Een nieuw traject bij een ander Cognizant kantoor is inmiddels in gang gezet, dit onderstreept het goede gevoel dat Cognizant aan de realisatie van dit project heeft overgehouden.

cognizant amsterdam casala bricks